Pravila sam nekakva sopstvena istraživanja i pronašla da NASA ( američka vladina agencija za istraživanje i razvoj aktivnosti i vozila za istraživanje svemira ), itekako koristi verbalno pozitivno osnaživanje i pozitivne afirmacije pri treniranju test pilota i astronauta.

 

8 PUTA VIŠE REČENICA PODRŠKE ! 

Takođe sam uvidela da treneri elitnih atletičara upućuju svojim štićenicima 8 puta više rečenica u kojima ih podržavaju, nego onih u kojima ih koriguju. To sasvim ima smisla posebno u situacijama kad su sportisti pod izuzetnim pritiskom prilikom takmičenja, kad su izvođenje zadataka i rezultati jako kritični.

Zašto je važan takav pristup ? Zato što je bitno da ljudi shvataju da im ide dobro ili da makar veruju da im ide dobro i da osećaju da su njihovi bosovi, vođe, treneri ili ko već, potpuno na njihovoj strani bez obzira na sve ! 

 

2 PUTA VIŠE PODRŠKE NEGO KOREKCIJE 

To isto rade i u NASA, jer su i njihovi piloti i astronauti pod izuzetnim pritiskom.

Kada se, na primer, vrhunski obučeni test-pilot sprema da sleti na planetu Zemlju sa šatlom, u 4 minuta najkritičnijih momenata prilikom prizemljivanja, šalje se 16 pozitivnih rečenica, kojima se pilot ohrabruje. U tom istom periodu daju mu 8 korektivnih komentara, što znači da je odnos 2 prema 1.

 Ovo je neverovatno značajno. 

NASA očito poznaje snagu podržavanja pozitivnim, ohrabrujućim izjavama. To se čini iz želje da se pilot pomogne najbolje što je moguće i zbog želje da se potpuno uspe.

Ako je to korisno za pilote iz NASA onda mora da je korisno i za nas